Omgaan met regeldagen

Ongaan met regeldagenVeel kersverse moeders zien op tegen de regeldagen: dagen waarop de baby onverzadigbaar lijkt te zijn en steeds opnieuw wil worden aangelegd. Geef je borstvoeding, dan merk je tijdens de regeldagen dat je borsten soms leeg en slap aanvoelen. Niet verwonderlijk, want een baby kan tijdens de regeldagen soms zelfs om het uur om voedsel huilen. De regeldagen zijn dan ook erg uitputtend. Misschien dat Davitamon Mamafit (aff.) dan eventueel ondersteuning kan geven (speciaal voor na de zwangerschap, geeft ondersteuning bij uitputtingsverschijnselen en is geschikt bij borstvoeding).

Hoe moet je omgaan met regeldagen als je borstvoeding geeft?

Borsten van zogende vrouwen zijn een wonderlijk fenomeen: de melkproductie wordt vanzelf aangepast aan de vraag. Vraagt de baby meer melk, dan wordt de productie ervan opgevoerd, schakel je daarentegen over op flesvoeding, dan stopt de aanmaak van moedermelk vanzelf. Omgaan met regeldagen betekent in dit geval: afstemmen op baby’s nieuwe behoefte.

Tijdens de regeldagen mag je je baby zo vaak aanleggen als hij of zij wil, al is het elk uur. Er zit dus geen maximum aan de hoeveelheid borstvoeding die je geven mag. Hou er echter wel rekening mee dat het maagje van je baby nog klein is, zeker de eerste weken na de geboorte. Twijfel je of je kindje wel voldoende drinkt? Zo lang de baby 90 tot 200 gram per week aankomt en circa 4 natte luiers – (luiers nodig? Kijk hier) (aff.) – per dag produceert, krijgt hij of zij voldoende voeding binnen.

Zijn er cursussen om te leren omgaan met regeldagen?

Vrouwen die voor het eerst moeder worden, hebben vaak vragen over het geven van borstvoeding en het omgaan met regeldagen. Zij kunnen, als zij dit willen uiteraard, meedoen met een van de speciale cursussen voor zwangeren die van plan zijn om na de geboorte borstvoeding te geven. Het feit dat deze cursussen bestaan, geeft al aan dat borstvoeding geven niet iets is wat je per definitie al ‘moet’ kunnen. Dit wordt ten onrechte vaak gedacht, omdat borstvoeding immers iets “natuurlijks” is.

Het geven van borstvoeding is niet moeilijk, maar enige oefening en uitleg kunnen de meeste moeders in spe wel gebruiken. Tijdens de cursus komen diverse aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de eerste dagen na de geboorte, stuwing, het omgaan met regeldagen en het afkolven van moedermelk. Bekijk hier alle borstkolf producten > (aff.)


Steuntje in de rug nodig?

Er zijn multivitamine speciaal voor na de zwangerschap, die ondersteuning geven bij uitputtingsverschijnselen en geschikt bij borstvoeding, zoals Davitamon Mamafit (aff.)

Ondersteuning bij vermoeidheid >