De functies van regeldagen

De functies van regeldagenHoewel regeldagen voor de kersverse moeder behoorlijk belastend kunnen zijn, hebben deze dagen vanuit de baby gezien zeer zeker een functie. Sterker nog: meerdere functies. Maar wat zijn de functies van regeldagen dan precies? Wanneer je kindje de regeldagen krijgt (meestal rond de periode waarin hij/zij 10 dagen, 3 weken, 3 maanden of 6 maanden oud is), betekent dit meestal dat er een groeispurt plaatsvindt of op korte termijn zal plaatsvinden. De regeldagen dienen in dat geval om de melkproductie op te voeren, zodat aan baby’s voedingsbehoeften kan blijven worden voldaan.

Andere functies van regeldagen

Okee, de baby groeit en heeft dus meer melk nodig. In zoverre zijn de functies van regeldagen duidelijk. Maar wist je dat regeldagen ook andere doelen dienen? Bijvoorbeeld het op peil houden van het immuunsysteem van je kindje.

Regeldagen en het immuunsysteem

Wanneer je je pasgeboren baby in je armen houdt, lijkt het alsof alles erop en eraan zit: in miniatuurversie weliswaar, maar desalniettemin compleet. Toch is dit niet helemaal het geval. Op het gebied van immuniteit is je pasgeborene namelijk nog lang niet klaar voor de grote boze buitenwereld, het darmslijmvlies is nog doorlaatbaar en daardoor veel te kwetsbaar. Afweerstoffen worden nog niet aangemaakt en je baby zal het dus moeten redden op wat hij of zij tijdens de zwangerschap van jou heeft meegekregen. Deze afweerstoffen zijn vooral in de laatste weken van de zwangerschap aangemaakt, dus wanneer jouw kindje te vroeg geboren is, heeft hij of zij minder afweer tegen bacteriën en virussen. Ook op tijd geboren baby’s kunnen soms wel een oppepper voor hun immuunsysteem gebruiken, bijvoorbeeld wanneer ze een virusje onder de leden hebben.

Belangrijke functie van de regeldagen: anti-virus boost

In moedermelk zitten cellen die zorgen voor een beschermend laagje op de slijmvliezen van de baby. Omdat deze cellen nog niet door maagzuur worden afgebroken, kunnen ze tot diep in het darmstelsel doordringen. Daar beschermen ze als een soort schildwachters het lichaam tegen indringers van buitenaf: virussen en bacteriën dus. Een waardevolle aanvulling op de afweer die de baby tijdens de zwangerschap heeft meegekregen!

Heeft je baby een virus onder de leden, dan zal de behoefte aan een extra “leger” groter zijn. En die legertroepen, die haalt de baby uit de moedermelk. Bij een dreigende virusinfectie zal je baby dus instinctief om meer melk vragen, waardoor je te maken krijgt met regeldagen. De functies van regeldagen hebben zodoende niet alleen betrekking op de groei van de baby, maar ook op diens immuunsysteem.


Steuntje in de rug nodig?

Er zijn multivitamine speciaal voor na de zwangerschap, die ondersteuning geven bij uitputtingsverschijnselen en geschikt bij borstvoeding, zoals Davitamon Mamafit (aff.)

Ondersteuning bij vermoeidheid >