Blog

Over regeldagen ben je niet zo snel uitgepraat: immers, het zijn juist de regeldagen die voor moeder én kind voor een ware uitputtingsslag kunnen zijn. In deze blogberichten vind je daarom meer informatie over de beruchte regeldagen.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor baby en moeder?

Borstvoeding is een persoonlijke keuze voor elke moeder. Je kunt ervoor kiezen om je baby borstvoeding te geven. Als je overweegt om je baby geen borstvoeding te geven, moet je weten dat borstvoeding eindeloze voordelen biedt. Niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf. Als je gerustgesteld wilt worden dat borstvoeding een goede keuze is, kun je de uitleg over de voordelen van moedermelk voor baby’s doornemen. Moedermelk bevat de optimale voeding die je baby nodig heeft. Ongetwijfeld wordt exclusieve borstvoeding aanbevolen totdat je baby 6 maanden of twee jaar oud is. Zelfs het borstvoedingsproces is niet zo eenvoudig als een kaart uit een pasjeshouder halen, je moet hard vechten omdat het goed is voor je baby.

Optimale voeding bieden

De beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadt elke moeder aan om minstens 6 maanden oud borstvoeding te geven. De WHO beveelt het proces van borstvoeding tot 2 jaar oud aan. Moedermelk bevat de voeding in de juiste propositie. De voedingsstoffen in moedermelk veranderen op basis van de behoefte van je baby. Kort na de geboorte bevat moedermelk colostrum dat bestaat uit verschillende heilzame stoffen die je niet in flesvoeding kunt vinden. Je moet de pasgeborene zelfs ’s nachts borstvoeding geven om de baby voeding te geven. Je kunt je nachtlampje aanzetten wanneer je je baby ’s nachts borstvoeding geeft.

Met antilichaam

Moedermelk bevat niet alleen voedingsstoffen, maar ook antistoffen. Deze verbinding helpt je baby om te vechten tegen de bacteriën en virussen die hun lichaam aanvallen. Antilichamen zitten ook in colostrum. Deze stof bevat een hoog gehalte aan IgA of immunoglobuline dat als antilichaam dient. Wanneer een moeder wordt blootgesteld aan bacteriën en virussen, zal haar lichaam antilichamen gaan produceren die aan de moedermelk worden afgegeven. Op deze manier kan de moedermelk de baby’s immuun maken. Helaas kunnen formules geen antilichamen bieden voor baby’s. Borstvoeding kan je maandelijkse kosten besparen, omdat je geen flesvoeding hoeft te kopen. Met dit budget kun je een nieuwe tas kopen.

Emotioneel en fysiek gezonder

Borstvoeding is niet alleen gunstig voor baby’s, maar ook voor moeders. Wanneer je je baby borstvoeding geeft, kan je lichaam prolactine- en oxytocine hormonen produceren. Deze hormonen zijn nuttig om je stress na de bevalling te verminderen. Bovendien kan borstvoeding ook het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de moeder vergroten. Het borstvoedingsproces kan het welzijn van lichaam en geest van de moeder ondersteunen. Bovendien is borstvoeding praktisch, zodat je gemakkelijk kunt reizen. Wanneer je baby honger heeft, kun je hem direct moedermelk geven. Bovendien kan borstvoeding het risico op verschillende ziekten verlagen, zoals borstkanker, eierstokkanker, endometriose en reumatoïde artritis.

Verbetering van de hechting

Het valt niet te ontkennen dat borstvoeding een fysieke en emotionele band tussen een moeder en een baby kan creëren. Directe borstvoeding bevordert huid-op-huidcontact. Je kunt je baby’s vaker aanraken en vasthouden. Veel studies stellen dat een goede band tussen moeder en baby vooral in het eerste jaar de gedragsproblemen bij kinderen kan verminderen. Bovendien helpt borstvoeding moeders om de signalen van de baby te leren kennen. Deze activiteit kan het gedrag van de baby in het vroege leven vormen.

De beste bh tijdens regeldagen

Als er een ding is waar kersverse moeders nooit over uitgepraat raken dan zijn dat de regeldagen wel. Zowel voor moeder als baby kunnen deze dagen een regelrechte uitputtingsslag zijn. Wanneer je voor de eerste keer moeder geworden bent is alles nog onwennig en soms zelfs eng.

Je vraagt je af of alles wel goed gaat met je baby en of deze niets tekortkomt. Daarnaast denk je soms dat je het als kersverse moeder helemaal niet goed doet. Dit zorgt ervoor dat je met name over regeldagen flink ongerust kan zijn. Toch is dit niet nodig.

Andere moeders hebben namelijk precies dezelfde gevoelens als jij. Omdat een baby nog niet kan praten kan deze je niet vertellen wat er aan de hand is of wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Daarnaast kan het voor jou als moeder lastig zijn om te bepalen wat je baby je duidelijk wil maken.

Heeft de baby honger of heeft hij of zij het te warm of te koud? Zouden het misschien toch darmkrampjes zijn? Zeker wanneer je dan ook nog met regeldagen te maken krijgt zie je soms door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer.

Rustig blijven tijdens de regeldagen

Het is bijna nooit nodig om jezelf druk te maken tijdens de regeldagen. Je lichaam zal naar mate je baby meer melk gaat drinken vanzelf meer melk gaan aanmaken. Je lijf regelt dat de baby niets tekortkomt. Je hoeft je hier echt geen zorgen over te maken.

Zolang de baby voldoende plast en deze voldoende groeit is het niet nodig om je zorgen over de voeding van je baby te maken. Wanneer je tijdens de regeldagen meer behoefte aan zekerheid hebt, kan je regelmatig de luier even controleren.

De baby zal in de eerste weken van zijn of haar leven per 24 6 natte luiers hebben en tussen de 2 en 5 poepluiers. Verder is het belangrijk om het gewicht en de lengte van je baby in de gaten te houden. Na ongeveer twee weken zal je baby ongeveer 120 gram per week gaan groeien.

Zolang er niets bijzonders aan de hand is kan je als jonge moeder gewoon rustig blijven tijdens de regeldagen. Mocht er toch iets zijn waar jij jezelf zorgen over maakt, dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts.

De juiste bh als je borstvoeding geeft

Met name tijdens de regeldagen is het dragen van de juiste bh heel belangrijk. Deze zorgt ervoor dat je borsten de juiste ondersteuning krijgen. Zeker nu je als pas bevallen moeder je baby borstvoeding geeft.

Wanneer je borsten door de toegenomen melkproductie in omvang toenemen is het nodig dat ze op de juiste manier ondersteund worden. Hierdoor voorkom je dat ze gaan hangen of dat je last krijgt van striae. Een van de bh’s die zorgt voor optimale ondersteuning is de sportbh.

Omdat deze bh een stevige onderband heeft en voorzien is van extra dikke schouderbandjes zorgt deze bh ervoor dat je rug ontlast wordt. Hierdoor voorkom je vervelende klachten aan je rug en aan je nek.

Wil je er tijdens de regeldagen verzorgd bijzitten en hou je van comfort, dan is de Elomi bh waarschijnlijk de ideale bh voor jou. Deze bh is in diverse kleuren verkrijgbaar tot en met cup K. De bh ondersteund ook vollere borsten op de juiste manier.

Wanneer je de borstvoeding aan het afbouwen bent kies je bij voorkeur voor een push up sport bh. Deze geeft je borsten net wat meer ondersteuning. Deze bh lift niet alleen je borsten, ze zien er door deze bh ook nog heel mooi en natuurlijk uit.

Ongerust over regeldagen

Ongerust over regeldagenZeker als je voor de eerste keer moeder geworden bent, kan het allemaal nog wat eng en onwennig aanvoelen. Waar andere moeders zo zelfverzekerd en natuurlijk hun weg lijken te gaan, vraag jij je doorlopend af of je het wel goed doet en of je baby niets tekort komt. Ongerust over regeldagen ben je dus ook. Herkenbaar? Geen zorgen, zo voelen andere moeders zich óók!  Lees verder

Kolven tijdens regeldagen

Kolven tijdens regeldagenVeel vrouwen besluiten om na te zwangerschap niet alleen borstvoeding te geven, maar tevens te kolven. Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Soms heel eenvoudige, zoals bijvoorbeeld het feit dat met het kolven ook de kersverse vader in staat wordt gesteld om zijn kindje te voeden. Lees verder

Regeldagen bij te vroeg geboren baby

Regeldagen bij te vroeg geboren babyIs je kindje te vroeg ter wereld gekomen, dan is de kans groot dat hij of zij een lichte (groei)achterstand heeft ten opzichte van baby’s die wél op tijd geboren zijn. Juist voor deze premature kindjes is de groei en voldoende voeding dus extra belangrijk. De kans is dan ook groot dat je je afvraagt hoe dat nu precies zit met regeldagen bij een te vroeg geboren baby. Krijgt het kindje dan ook regeldagen of juist niet?

Lees verder

Zijn het de regeldagen?

Zijn het de regeldagen?Als kersverse moeder wil je maar één ding: het zo goed mogelijk doen. In de praktijk betekent di: laverend tussen gebroken nachten, luiers, luieruitslag (aff.), darmkrampjes (aff.), doorkomende tandjes en al het andere wat bij een baby komt kijken, erachter komen wat nu precies dat éne huiltje betekent. Is de babykamer te warm of te koud? Heeft je kindje ergens pijn? Of zijn het de beruchte regeldagen en heeft je baby extra behoefte aan voeding?

Lees verder